Nare beestjes

  • Geplaatst op
  • Door joery visscher
  • 0
Nare beestjes

Nare beestjes die teken!!!

Het is weer de tijd van het jaar, teken hebben het gemunt op mens en hond. Maar hoe voorkom je dat je viervoeter deze zomer last krijgt van deze parasiet? Het is belangrijk dat elke hondeneigenaar en hondenoppas dit seizoen extra goed oplet om onze honden tekenvrij te houden.

Het komende seizoen zijn de teken door het warme weer ‘zeer actief’. De temperatuur ligt nu gemiddeld een aantal graden hoger dan normaal rond deze tijd, hierdoor zijn de teken eerder actief dan normaal. Grote kans dat u met uw hond op dit moment extra veel naar buiten gaat. Gelukkig kun je een aantal maatregelen nemen om tekenbeten bij hond  te voorkomen. Daarnaast leggen we in deze blog uit hoe u een teek het beste kunt verwijderen.

teek

Wat is een teek?

In de zomer heeft je hond een hogere kans op een tekenbeet. Teken zijn spinachtige beestjes die zich verstoppen in bosjes en gras. Ze springen op naar je hond (of naar jou!), klemmen zich met de pootjes vast in de huid en voeden zich met het bloed van zijn 'gastheer'. Een teek is een heel klein zwart beestje. Maar eenmaal volgezogen met het bloed wordt hij steeds groter, tot wel tien keer zo groot als zijn oorspronkelijke lichaamsgewicht. Teken houden van een warm klimaat

 

Teken nestelen zich vooral op warme plekken zoals in de nek of de oren van de hond. Behalve dat het natuurlijk  niet prettig aanvoelt en kan gaan jeuken, brengt de teek ook  risico's met zich mee. Teken kunnen ziektes overbrengen, waarvan de ziekte van Lyme de bekendste is. Houd je hond na een tekenbeet dan ook extra goed in de gaten en let op symptomen als sloomheid, braken, geen eetlust en ademhalingsproblemen. Merk je iets vreemds aan je hond? Ga dan direct naar de dierenarts.

 

Doe de tekencheck!

Ben je met je hond buiten geweest? Doe dan de tekencheck! Controleer de vacht op vreemde hobbeltjes en ongelijkmatigheden. Kijk en voel goed op volgende plaatsen:

 

  • Rond de oren en binnenkant van de oren
  • Op de kop en nek
  • Tussen de poten
  • Tussen de tenen
  • Onder de staart
  • liezen

 

´beter voorkomen dan genezen!´

Teken zijn voor honden gelukkig niet zo gevaarlijk als voor mensen, en in de meeste gevallen geldt dat een regelmatige check voldoende is om je hond gezond te houden. Voor honden die dagelijks in het bos of in warm, grasrijke gebied lopen in het tekenseizoen, kan extra preventie geen kwaad. Vraag je dierenarts of dierenspecialist om advies, er bestaan namelijk teken werende middelen. zoals Beaphar Canishield hond HOND of Frontline hond spot on small

 

 

De teek verwijderen zo, doe je dat!

Wanneer je een teek gaat verwijderen is het vooral belangrijk dat je de teek niet beschadigt.. Knijp ook niet in het lichaam van de teek! Gebruik altijd een speciale tekentang om de teek te verwijderen van de hond. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet en trek de teek er recht omhoog uit, zonder te draaien. Doe dit rustig zodat de teek in z’n geheel inclusief alle monddelen wordt verwijderd. Een teek schroeft zich niet vast dus draaien is niet nodig. Hiermee kunt je de teek juist onbedoeld beschadigen. Als de teek weg is moet u de wond ontsmetten. Het beste kunt je hiervoor 70 procent alcohol gebruiken of jodium. Daarnaast is het verstandig om de datum te noteren waarop je de teek verwijderd heeft. Zo kunt je het verloop van de tekenbeet in de gaten houden en indien nodig de datum doorgeven aan de dierenarts.

 

!!Opgelet: Verdoof de teek nooit met alcohol of ontsmettingsmiddel! als hij nog op de huid zit! Dit kan ervoor zorgen dat de teek moet overgeven en ziekmakende stoffen overbrengt in het bloed.

 

Feiten en Fabels. 

 

Teken houden vooral van warm, vochtig weer

Feit. Bij warm weer in combinatie met een hoge vochtigheidsgraad zijn de teken actiever. Maar ze zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 7°C komt, kunnen ze actief worden. De meeste honden worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober.

 

Teken vallen uit bomen naar beneden

Fabel. Teken stappen van grassen en struiken over naar dieren en mensen. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken.

 

Teken kunnen ongemerkt uren of dagen op de huid zitten

Feit. Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u hond heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op de vacht zit. Ze zitten vooral in de liezen, poten, oren, staart, tussen de tenen en op de kop

Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen besmet zijn met de bacterie Babesia canis, Anaplasma phagocytophilum, Ehrlichia canis en de ziekte van Lyme overdragen.

 

Je moet altijd draaien als je een teek verwijdert

Fabel. Pak de teek met een puntig pincet of tekenverwijderaar zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Ontsmet pas daarna het beetwondje met 70% alcohol of jodium. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing. Eventueel kun je een vergrootglas gebruiken.

 

werkt knoflook tegen teken?

Veel mensen denken dat knoflook werkt tegen teken, maar helaas is dat niet helemaal waar. Het klopt dat knoflook in kleine hoeveelheden goed is voor je hond. Het heeft een bloedzuiverende werking en je hond wordt zo onaantrekkelijker voor parasieten zoals teken en vlooien. Maar het biedt zeker geen garanties, bovendien is te veel knoflook slecht voor de gezondheid van je hond. Er zijn daarom handige knoflookkoekjes  te koop, met knoflook en schapenvet. Hiermee houd je een gezonde dosering aan en de koekjes zijn bovendien goed voor de vacht. Hiervoor geldt: baat het niet dan schaadt het niet. Het belangrijkste is dat je hond gezond en weerbaar blijft door een uitgebalanceerd dieet. En houd vooral je hond extra in de gaten en doe in het tekenseizoen regelmatig de tekencheck.

 

 

teekvrij met Dog&Stuff

Bij Dog&Stuff  vindt u in ons assortiment teekwerende- en dodende producten om uw hond te beschermen tegen teken en tekenbeten. Daarnaast ben je bij ons ook aan het juiste adres voor een goede tekentang! we staan graag  klaar om u te adviseren over de producten en hoe u deze toedient. Zo gaat uw hond goed beschermt het mooie weer tegemoet!

 

 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Copyright 2020 Dog&Stuff Powered by Lightspeed
iDEAL Bancontact / Mister Cash Klarna Pay Later MasterCard Visa Maestro
[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_badges theme=dark color=#ec008b show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=280px height=290px interval=5000 language=nld] Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen Webwinkel Keurmerk
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »